Flere viktige grunner til å ta folsyre når man planlegger graviditet og er gravid i første trimester

19.06.2012

Bare 1 av 10 tar tilskudd av folsyre som anbefalt1)
Helsedirektoratet anbefaler at alle som planlegger å bli gravide, samt gravide i første trimester skal ta tilskudd av folsyre. Bakgrunnen for anbefalingen er at folsyre beskytter mot nevralrørsdefekter som for eksempel ryggmargsbrokk. I Norge fødes ca. ett barn i uken med dette, noe som kunne vært unngått ved å følge myndighetens anbefalinger.

- Utfordringen er at mange kvinner først starter med folsyre når de vet de er gravide. Dette er i utgangspunktet for sent, da den mest sårbare perioden er fra fire til åtte uker etter befruktning, forteller Åse Andresen – klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef i Nycomed.

Dette støttes også opp av resultatene fra Mor- barnundersøkelsen (MoBa). Bare én av ti kvinner følger myndighetenes anbefalinger og starter med tilskudd av folsyre når de planlegger graviditet.

Folsyre før svangerskapet kan redusere risikoen for fortidlig fødsel med 50-70 % 2)
Noen studier viser også at tilskudd av folsyre ikke bare er viktig for å forhindre ryggmargsbrokk.

En studie foretatt blant mer enn 34 000 amerikanske kvinner viste at kvinner som hadde tatt folsyre i mer enn ett år før graviditeten hadde lavest risiko for prematur fødsel. Den var hele 70 prosent lavere enn for kvinner som ikke hadde tatt tilskudd av folsyre. For kvinner som hadde tatt folsyre i opptil ett år før fødselen var risikoen for prematur fødsel hele 50 prosent lavere. Studien foregikk over 4 år, ved 15 ulike sykehus i USA. 


Dette er Nycoplus Folsyre 0,4 mg
Nycoplus Folsyre 0,4 mg er et reseptfritt legemiddel som brukes før og under graviditet for å unngå ryggmargsbrokk hos nyfødte. Produktet anbefales til alle kvinner som planlegger graviditet eller er i de tre første månedene av svangerskapet.

Nycoplus Folsyre 0,4 mg fås kjøpt på apotek. Veiledende utsalgspris er 119,-.
Om MoBa: Den norske mor og barn-undersøkelsen
MoBa er en unik studie der Folkehelseinstituttet har rekruttert mer enn 90 000 gravide kvinner i årene 1999-2008. Noen har født flere barn som er med i MoBa, de siste barna ble født i 2009. Over 70 000 fedre har deltatt. Målet med den norske mor og barn-undersøkelsen er å finne årsaker til sykdom og helse. Familiene vil følges opp i mange år framover, og det er allerede publisert flere studier på mange områder, blant annet ernæring.

Referanser
1) Nilsen RM et al. Patterns and predictors of folic acid supplement use among pregnant women: the Norwegian Mother and Child Cohort Study.  American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 84, No. 5, 1134-1141, November 2006
2) Bukowski R et al. Preconceptional folate supplementation and the risk of spontaneous preterm birth: a cohort study. PLoS Med 2009 May 5;6(5)


Se også http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/helse/norske-forskere-tror-kosttilskudd-kan-forebygge-autisme-3787767.html

For mer informasjon kontakt:
Åse Andresen, fagsjef i Nycomed
Telefon: 45 26 77 37, E-post: ase.andresen@nycomed.com

Camilla Borander, produktsjef i Nycomed
Telefon: 90 79 02 99, E-post: camilla.borander@nycomed.com

 

Til toppen

Takeda Pharma